Att skapa med handen

Vår fantastiska hand

Det finns forskning som pekar på att den mänskliga hjärnan utvecklats tack vare våra händer och deras utformning. Människans händer formades till deras nuvarande form innan vår hjärna utvecklades och att vi kunnat använda verktyg och redskap har, enligt denna forskning, bidragit till att vår hjärna har utvecklats. De senaste åren har allt mer av skapandet och tillverkningen flyttats till Asien medan vi har köpt och konsumerat allt mer. Det jag funderar på är vad det gör med oss som människor. Det krävs inte att att vi går så många generationer tillbaka i tiden för att vi ska se ett samhälle som fungerade annorlunda. Mina morföräldrar var formade av en tid där man tog hand om materialet på ett helt annat sätt än vad jag är uppvuxen i. Mormor sköljde t.ex. ur och sparade alltid plastpåsarna. Morfar lagade verktyg som gått sönder och skötte om gården väldigt mycket med handverktyg. Förutom de statiska könsrollerna som de levde i tror jag att vi har mycket att lära av denna generation. Saker hade ett värde och var värda att laga. Behövde man något så skapade man det själv, när det gick.

Att få skapa är en del av att vara människa och jag tror att fler människor upptäcker detta som svar till den digitala eran vi lever i. Istället för att vara fast i konsumtion av varor som andra skapar, både att köpa saker och att konsumera saker på nätet via sociala medier eller Youtube, hoppas jag att fler upptäcker värdet i att skapa något själv. Jag tycker att den digitala utvecklingen i stort är positiv men vi får inte glömma bort vårt behov av att vara kreativa och skapande varelser. Jag skapar i materialet trä, i huvudsak, och kommer försöka göra mitt till för att använda den digitala tekniken till att inspirera och visa andra människor hur man kan göra för att tillverka saker i trä.

Läs mer: https://pedagogiskamagasinet.se/handen-spelar-huvudrollen-i-hjarnan/

Bildkälla: https://se.depositphotos.com/29551521/stock-illustration-hand-clip-art-cartoon-illustration.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close