Pris kontra Värde

Vad är ett föremål egentligen värt? En ekonom hävdar att det bara handlar om tillgång och efterfrågan. Något det finns mycket av och som få vill ha får ett lågt pris medan något som det inte finns mycket av och som många vill ha får ett högt pris. Jag vill hävda att det i ett föremål också finns ett värde som inte alls har med detta att göra. Ett värde som kan ligga i föremålets miljöpåverkan via exempelvis frakt från avlägsna länder. Ett annat värde kan vara i ett etiskt ställningstagande om föremålet är tillverkat på ett etiskt försvarbart sätt eller inte. Det kan också ligga ett värde i hur föremålet tillverkats rent hantverksmässigt. Dessa värden påverkar inte nödvändigtvis produktens pris men jag hävdar att vi behöver vara beredda på att betala för dessa värden, om vi vill värna om dem.

Att laga och återbruka är vår filosofi. Vilket syns i företagets logga.

Som ett exempel, om en frys går sönder är det ofta lika billigt/dyrt att köpa en ny som att laga den och många väljer då att köpa en ny. Om man däremot lägger in klimatpåverkan på den nytillverkade frysen med frakt och dyl. Inser man att den nya frysen har ett högre pris än det som står på prislappen. En annan parameter att väga in är det etiska ställningstagandet kring hur arbetsmiljön i låglönelandet den frysen tillverkas är kontra arbetsmiljön hos reparatören i staden där du bor. Dessutom bidrar, förmodligen, reparatörens lön till ekonomin i din hemort. Det finns alltså värden som talar för att en reparation är det bästa alternativet. För att vi ska välja reparationen måste vi dock se sakernas värden, och inte bara priset.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close