Bänkar

Rejäla bänkar gjorda av gamla takbjälkar från ett hus i utkanten av Lidköping. Jag har gjort två olika bänkar med samma grund men med olika uttryck. Den ena är rustik och framhäver bjälkens slitna delar medan den andra är mer modern och stilren i sitt utförande.

Jag ville ha en bänk med rejält och gediget uttryck. När jag kom över dessa bjälkar kände jag att det var helt rätt material. Jag valde att skydda/ytbehandla den rustika bänken med min egen variant av ”Shou sugi ban”. Det är en gammal teknik för att bevara trä där man bränner det, borstar av askan med en stålborste för att slutligen behandla med en olja.

I filmen ser ni en sammanfattad bild av hur jag gjorde den moderna bänken. Den är slätare i ytan, mer vinkelrät i sina linjer och målad med kalkfärg. En ljusblå på utsidan och en grafitgrå på insidan.


Instruktion på hur jag gjorde den rustika bänken:

 • Bestämm måtten på bänken. Jag valde att göra min 46 cm hög och 105 cm lång. Höjden valde jag för att få en bekväm sitthöjd längden på sitsen bestämdes sedan utifrån längden på bjälken. Jag ville bygga varje bänk av en bjälke.
 • Såga till benen, för min bänk krävdes fyra delar, två till varje ben. Jag sågar dem något för långa just nu.
 • Såga till sitsen, två delar på 105 cm. Även dessa delar sågas något för långa.
 • Rikta upp sidorna som skall limmas ihop. På den rustika bänken tog jag bara bort lite material då jag ville att skarven fortfarande skulle synas.
 • Limma ihop benen och sitsen. Jag hade inte tvingar till alla delar så jag fick ta det i några omgångar.
 • Nästa steg är att markera och såga ut själva laxstjärten.
 • Använda laxstjärten för att markera ut sinkan den ska passa i. Jag är noggrann med att mäta ut vilket ben som hamnar på respektive sida i detta läget.
 • Såga ut sinkan. Jag sågar urtaget något för djupt så är det lättare att snygga till den efteråt.
 • Limma ihop benen och sitsen, var noggrann så benen hamnar i 90 graders vinkel mot sitsen.
 • När limmet torkat börjar det roliga jobbet, att forma bänken och ge den önskat struktur. Jag vill ge den ett karvat utseende så jag slipade av ytan med en grov sliprondell på vinkelslipen.
 • Slipa alla ytor lätt.
 • Bränn ytan.
 • Borsta bort askan med en stålborste. Jag valde att använda en borste på borrmaskinen och slipade sen lite lätt igen. För en kontrasterande effekt valde jag att låta askan vara kvar på benen. Sittdelen är därför ljusare och benen mer svarta.
 • Olja in. Jag valde linolja men det går bra med andra oljor också. Jag föredrar dock att använda växtbaserade oljor när det går. Det går även att betsa ytan för att få fram lite kontraster i ytans struktur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close